De Zeven Stappen voor het vinden van jouw Financiële “snelweg”! (3)

De Zeven Stappen voor het vinden van jouw Financiële “snelweg”! (3)

Stap 5: Zoek mentors

Wie begeleid je naar plaatsen waar je nog nooit eerder geweest bent? Een mentor is iemand die je vertelt wat belangrijk is en wat niet belangrijk is.

Wees verstandig met het kiezen van je mentoren. Wees voorzichtig met aan wie je advies vraagt. Als je ergens heen wilt, dan is het het beste om iemand te vinden die daar al geweest is…. Als je bijvoorbeeld besluit om volgend jaar de Mount Everest te gaan beklimmen, zul je natuurlijk advies gaan vragen aan iemand die die berg al eens eerder beklommen heeft.

Als het echter gaat om het beklimmen van financiele bergen, vragen de meeste mensen advies aan mensen die zelf ook in een financieel moeras vastzitten.

Professionals hebben coaches. Amateurs niet! Wees dus verstandig met het kiezen van je mentoren.

Kom in Actie

-       Zoek mentoren; zoek personen in zowel de zakelijke als de investeringsstrijdperken die als mentor zouden kunnen optreden.

o   Zoek rolmodellen en leer van hen

o   Zoek antirolmodellen en leer van hen

-       Met wie je je tijd doorbrengt is je toekomst.

Schrijf eens de zes mensen op met wie je de meeste tijd doorbrengt. Dat hoeven niet per se persoonlijke vrienden te zijn. Voor sommigen van jullie zullen dat je collega’s zijn, je vrouw, je kinderen. En kijk ook eens waar ze het grootste gedeelte van hun inkomen uit halen. Eigen baas zijn, investeerder een baan in loondienst hebben, ZZP-er, passieve inkomsten genereren ed. Het is slechts een oefening die gemaakt is om wat licht in ieders leven te brengen. Als je nu deze lijst eens vergelijkt met hetgeen jij in de toekomst graag zou willen gaan werken.

Als ze allemaal vooral in hetzelfde kwadrant zitten, is de kans groot dat je een tevreden mens bent. Je bent omgeven met gelijkgestemde mensen. Als dat niet het geval is, zou je enige verandering in je leven kunnen overwegen!

 

Toen ik deze oefening had gedaan, realiseerde ik me dat de mensen die ik constant voor het hoofd stootte, zelf erg tevreden waren met waar ze waren. Ik was echter degene die wilde veranderen. En in plaats van mezelf te veranderen, zette ik hen onder druk om te veranderen. Ik werd me naar aanleiding van deze oefening me ervan bewust dat ik mijn persoonlijke verwachtingen op anderen projecteerde. Ik wilde dat zij zouden doen wat ik niet wilde doen. En ik dacht ook dat zij dezelfde dingen moesten willen hebben als ik…… Dat was natuurlijk niet gezond. Toen ik me er eenmaal van bewust was, was ik in staat om stappen te nemen tot het veranderen van mezelf.


Bron: Lars van Gerven

Facebook
LinkedIn

Deze website wil gebruik maken van cookies.