De Zeven Stappen voor het vinden van jouw Financiële “snelweg”! (1)

De Zeven Stappen voor het vinden van jouw Financiële “snelweg”! (1)

De Zeven Stappen voor het vinden van jouw Financiële “snelweg”! - Robert Kiyosaki

 

Stap 1: Het wordt tijd om voor je eigen zaken te zorgen.

1: Maak voor jezelf een eigen persoonlijk financieel verslag. Om te komen waar je heen wilt, moet je allereerst weten waar je staat op dit moment. Dit is de eerste stap om controle over je leven te krijgen en meer tijd te gaan besteden aan het zorgen voor je eigen zaken.

 

2: Stel jezelf een financieel doel voor de lange termijn. Waar zou je over 5 jaar willen zijn, en een doel voor de korte termijn. Waar zou je over 12 maanden willen zijn?

Het kleine doel is een opstap op weg naar je doel over 5 jaar.

A: Binnen de komende 12 maanden:

     1. Wil ik mijn schuld met €…… verminderen.

     2. Wil ik mijn passief inkomen, inkomen dat je genereert zonder dat je ervoor hoeft te werken, met €….. per   maand doen toenemen.

B: Mijn financiële doelen over 5 jaar zijn:

1.     Mijn passief inkomen zal toegenomen zijn met €…. Per maand.

2.     De volgende investeringsmogelijkheden die ik in mijn bezit heb zijn……. (bijvoorbeeld aandelen, onroerend goed, bedrijven enz.)

C: Gebruik je 5-jaars doelen om je inkomsten- en uitgaven overzicht en balans voor over 5 jaar na vandaag te ontwikkelen.

Nu je weet waar je vandaag financieel staat en je je doelen hebt gesteld, dien je controle te krijgen over je geldstroom, zodat je je doelen kunt realiseren.

 

Stap 2: Zorg dat je grip op je cashflow krijgt.

Veel mensen geloven dat het simpelweg verdienen van meer geld hun problemen met geld zal oplossen, maar het zal in de meeste gevallen alleen maar grotere geldproblemen veroorzaken. De belangrijkste reden is dat ze geen idee hebben hoe ze hun cashflow moeten managen. In feite maakt het krijgen van meer geld de meeste mensen armer. Ze leven er vaak maar op los en komen dieper in de schuld te staan, iedere keer dat ze een loonsverhoging krijgen.

 

Als CEO van je eigen leven kun je leren om slimmer te zijn dan de meeste mensen. Als je de wereld van de financiën echt gaat begrijpen, zal je jezelf realiseren dat er twee boekhoudingen zijn. Voor elk van jouw PASSIVA, of schulden, jij een ACTIVA bent. Voor ieder passief, zoals een hypotheek, autofinanciering, creditcard ben jij een werknemer van de mensen die jou dat geld lenen. Je bent dan hard op weg om iemand anders rijk te maken.

Als je schulden maakt, zorg dan voor “goede schulden” in plaats van “slechte schulden” . Zorg ervoor dat als je geld leent, jij niet degene bent om voor de lening te moeten betalen. Het hebben van huurpanden is hier een goed voorbeeld van. De bank geeft je de lening, maar je huurders betalen ervoor!

 

Wat voor activa (bezittingen) en passiva (schulden) geldt, werkt ook bij inkomsten en uitgaven. Voor iedere UITGAVE, moeten er ook INKOMSTEN zijn, die niet in hetzelfde jaarverslag voorkomen. De meeste mensen komen financieel niet vooruit, omdat ze iedere maand de rekeningen moeten betalen. Iedere maand betalen de meeste mensen alle anderen het eerst en zichzelf pas het laatst, als ze al überhaupt wat over houden. Zorg dat je eerst jezelf betaald!

 

De weg waarlangs het geld stroomt is zowel de financiële snelweg als ook de financiële ratrace. Waar de een bestaat, bestaat ook de ander. De vraag is echter…..Welke is de jouwe? En welke zou je willen hebben? Mensen die de macht van cashflowmanagement begrijpen, hebben de macht over degene die deze niet begrijpen. Zorg dan ook dat je grip krijgt op je cashflow!

 

Neem er even de tijd voor en maak een planning om grip te krijgen op je uitgaven patroon. Minimaliseer je schulden en je passiva. Leef binnen je financiële middelen, voordat je ze probeert te verhogen.

Zo gauw je alle schulden hebt betaald, gebruik je het volledige maandbedrag dat je voor je laatste schuld betaalde, om te investeren.

 

Bouw je activa kolom.


Bron: Lars van Gerven

Facebook
LinkedIn

Deze website wil gebruik maken van cookies.